Hoe maak je een standaard karper onderlijn?

 

Eén van de belangrijkste onderdelen voor het vissen op karper is de onderlijn, ook wel rig genoemd. De rig is het gedeelte waaraan je haak en je haakaas wordt bevestigd. Deze karperonderlijnen zijn natuurlijk kant-en-klaar te koop. Ga jij slechts een enkele keer op pad dan is dit een goede keuze. Trek jij er vaker op uit dan is het goedkoper om je rigs zelf te maken. Bovendien voegt dit een extra dimensie toe aan je visserij. Want wat is er nu leuker dan het vangen van een karper op een door jou gemaakte onderlijn? In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je een 'standaard' boilie rig kunt maken. Deze onderlijn is een hele universele onderlijn die in vrijwel alle gevallen perfect zijn werk doet.

 

 

Welke materialen gebruik je voor een standaard karperonderlijn?

Voor het knopen van een standaard onderlijn heb je niet veel nodig. Een klosje soepel (gevochten) onderlijnlijnmateriaal, een karperhaak ( haakmaat 8 of 6 ), een aligner, een wartel, een scherp schaartje en een zogenaamde 'puller'. Dit laatste is een handig tooltje om knopen stevig mee aan te trekken. Op deze manier weet je zeker dat de door jou gemaakte knoop niet meer los komt of gaat verschuiven tijdens het gevecht met een karper.

 

Wat heb je nodig om een karperonderlijn te maken?

 

 

1. Onderlijnmateriaal voor je rig

Voor het karpervissen zijn er heel veel soorten onderlijn materiaal verkrijgbaar. Denk aan gevlochten, gecoat, fluorocarbon, verzwaard, onverzwaard en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Deze verschillende materialen dienen allemaal een doel, maar voor de standaard-boilierig kun je kiezen voor een soepel (gevlochten) materiaal met een breeksterkte van minimaal 5 kg. Soepel materiaal geeft je haakaas namelijk meer bewegingsvrijheid waardoor de kans groter is dat je de vis ook daadwerkelijk haakt.

Om je rig mooi weg te laten vallen tegen de bodem kun je kiezen voor een kleur die lijkt op de kleur van de bodem van het water waar je wilt gaan vissen. Naast dat het materiaal soepel moet zijn is ook schuurbestendigheid belangrijk. Vooral wanneer er veel stenen (of andere obstakels) op de bodem liggen. Hou hier rekening mee bij het kiezen van je materiaal.

Om te beginnen met het maken van je onderlijn pak je ongeveer 40 centimeter onderlijnmateriaal van je spoeltje. Met deze lengte kun je een rig maken van ongeveer 25 a 30 centimeter. Wil je de rig liever wat korter dan kun je dus minder materiaal pakken.

 

Onderlijnmateriaal voor het vissen op karper

 

 

2. Maak een hair voor de bevestiging van je boilie

Aan één van de uiteinden van je materiaal maak je een lusje zoals te zien is op de foto hieronder. Dit lusje wordt ook wel een 'hair' genoemd en is bedoeld om je haakaas aan te monteren. Hierdoor hangt je aas onder je haak en is je haak helemaal vrij waardoor hij gemakkelijker kan prikken. Het maken van het lusje doe je met een normale 'platte knoop'. Maak het lusje vooral niet te klein. Een groter lusje zorgt ervoor dat je aas beter blijft zitten en vergemakkelijkt het monteren van je boilies of partikels

 

Maak een hair voor je karperonderlijn

 

 

3. Bevestig je karper haak aan je onderlijn

Dan is het nu zaak om de haak vast te knopen. Dit doen we met een zogenaamde 'knotless knot'. Deze knoop is eigenlijk een serie wikkelingen om de steel van de haak. Deze wikkelingen zitten zo goed vast dat hij onmogelijk los kan komen. Erg gemakkelijk om te maken en super betrouwbaar. 

 

Hoe maak je een knotless knot

 

Je begint deze knoop door het de onderlijn door het oog van je haak te rijgen. Dit doe je van buiten naar binnen. Op deze manier ligt de hair over de rug van de haak. Dit is ook het moment om de lengte van de hair te bepalen. Ga jij gebruik maken van een 20 mm boilie, en wil jij dat hij 1 centimeter van de haak verwijderd is dan maak je de hair (vanaf de bocht van je haak) 3 centimeter lang. 

Zoals je op de foto hierboven kunt zien wikkel je nu de lijn met minimaal 5 slagen om de steel van de haak. Hoe meer slagen je maakt, hoe sterker de verbinding wordt.

 

Knotless knot maken

 

Nadat je de wikkelingen hebt gemaakt haal je het uiteinde van de lijn weer van buiten naar binnen door het oog van je haak. Kijk goed of je tevreden bent met de knoop en de lengte van de hair en trek de knoop geleidelijk maar stevig aan. Hiervoor kun je het best een puller tool gebruiken. Je knotless knot is klaar!

 

 

4. Bevestig een aligner aan je karper onderlijn

In principe is de bevestiging van je haak klaar. Om de werking van je rig nog beter te maken gaan we gebruik maken van een aligner. Dit is een klein rubber buisje met daarin een klein knikje. Dit buisje rijg je over je haak en de zojuist gemaakte knoop en zorgt ervoor dat je haak een stuk beter draait wanneer een karper het haakaas opzuigt. Hierdoor zal de karper gehaakt worden in zijn onderlip. Dit gedeelte van de karperbek is vele malen sterker waardoor de kans minder groot is dat je de vis verspeelt tijdens de dril.

 

Een standaard boilie rig

 

 

5. Bevestig de wartel

Bepaal nu de lengte van de onderlijn en bevestig de wartel. Dit kun je doen met een halve bloedknoop. Gebruik hiervoor een wartel maat 8. Dit is dé maat die wordt gebruikt voor de meeste soorten inline karperlood, lijnclips en systemen.

 

Bevestig je wartel aan je onderlijn

 

 

6. Je karperrig is klaar!

Bevestig je haak achter de puller tool en pak in je hand de wartel. Trek de rig even goed strak aan zodat je zeker weet dat de knopen niet los komen. Je karper rig is klaar voor gebruik! Heel erg veel succes ermee en vangze!

 

Standaard karper onderlijn